Mathieu van der Poel deelt zijn doelen en heeft één grote wens voor 2025: "Met z'n allen iets positiever zijn"
Mathieu van der Poel wil ook in 2025 schitteren in de klassiekers.
SPORZA - zo 5 januari 2025 10:35
Afvinken is een van de hobby's van Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck). Ook in het nieuwe jaar heeft het multitalent enkele vinkjes in zijn hoofd. "Als ik mag kiezen, zou ik in 2025 graag wereldkampioen mountainbiken worden", vertelt de 29-jarige Nederlander in een uitgebreid interview.
Bevestigen
Met 2 wereldtitels (veld en gravel) en 2 zeges in monumenten was 2024 een boerenjaar voor Mathieu van der Poel.
"De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix winnen in de regenboogtrui is misschien wel het hoogtepunt van mijn carrière geweest. Dat is toch iets vrij unieks", kijkt hij met trots terug.
Al bekent Van der Poel dat hij in de Ronde bijna op breken stond. "Het was een enorm lastige editie, zeker door de weersomstandigheden (hevige regen) in het laatste uur."
"Ik kreeg hetzelfde gevoel als op het WK in Harrogate 2019. De hongerklop was niet zo veraf. Veel langer mocht de wedstrijd voor mij dus niet duren."
We zijn aan het nadenken hoe we het gat op Pogacar kleiner kunnen maken.
Mathieu van der Poel
In 2025 richt Van der Poel zijn vizier opnieuw op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.
Met een 4e zege in Vlaanderens Mooiste zou "Matje" bovendien alleen recordhouder worden. Maar dan moet hij wel afrekenen met een zekere Tadej Pogacar.
"Het zal moeilijk zijn om hem te kloppen, maar het is een uitdaging die ik graag aanga", klinkt Van der Poel strijdvaardig.
"We zijn aan het nadenken hoe we het gat op Pogacar kleiner kunnen maken. Want dat zal nodig zijn om hem te kunnen verslaan in de Ronde."
"Misschien kan dat door iets andere en lastigere trainingen. Daarom schrap ik bijvoorbeeld de Wereldbeker-cross in Benidorm omdat een stage in diezelfde periode me beter zal maken richting het voorjaar."
Enkel voor Belgen
Deze inhoud is enkel beschikbaar voor Belgen
Kopieer foutgegevens
Meld je aan om deze video te bekijken.
Je kan in het buitenland video's bekijken indien je bent aangemeld en je Belgische woonplaats of identiteit bevestigd hebt.
Bevestigen
Haat-liefdeverhouding met Tour
Van der Poel heeft nog geen exact programma afgeklopt voor de klassiekers.
"Maar in tegenstelling tot vorig jaar zal ik waarschijnlijk niet doortrekken tot Luik-Bastenaken-Luik. Het zal gewoon tot Parijs-Roubaix zijn."
In die voorjaarspuzzel zou wel een "nieuwe" koers ingepast kunnen worden met Parijs-Nice. "Nieuwe koersen zorgen voor nieuwe impulsen."
"Daarom zou Parijs-Nice een optie kunnen zijn in plaats van Tirreno-Adriatico, die ik wel al enkele keren heb gereden."
Ik rijd liever 5 koersen waarin ik meedoe om te winnen dan 20 etappes waarin ik de helft van de tijd niet meedoe voor de zege.
Mathieu van der Poel
Met de Tour heeft Van der Poel in de loop der jaren een soort haat-liefdeverhouding opgebouwd. "Het is een wedstrijd die ik niet supergraag doe."
"Buiten ritten proberen te winnen en de gele trui dragen, valt er voor mij in de Tour niet zo heel veel te halen."
"Ik rijd liever 5 koersen waarin ik meedoe om te winnen dan 20 etappes waarin ik de helft van de tijd niet meedoe voor de zege."
Maar gelukkig is er in zijn Tour-ploeg iemand zoals Jasper Philipsen. "Met Jasper erbij heb ik dan telkens het doel om hem aan zoveel mogelijk ritzeges te helpen. Dat vind ik leuk en het neemt ook druk bij mij weg."
Van der Poel loodste Philipsen in de Tour al naar tal van ritzeges.
Wereldkampioen MTB
Van der Poel denkt eraan om dit jaar ook weer de draad op te pakken in zijn grote liefde: het mountainbiken.
"Als ik mag kiezen, zou ik dit jaar graag wereldkampioen mountainbiken worden. Dat is me nog niet gelukt en blijft in mijn achterhoofd spelen."
Ook een olympische titel op de mountainbike is nog een blinde vlek op zijn erelijst. "Daar heb ik nog één kans voor: Los Angeles 2028."
"LA zal bijna met zekerheid de laatste Spelen zijn waaraan ik deelneem", berekent Van der Poel, die dan 33 zal zijn.
"Het zou heel mooi zijn om in LA misschien op de mountainbike proberen af te sluiten."
Van der Poel leeft zich graag uit op zijn mountainbike.
Einde carrière
Die successen op de weg en mountainbike kan Van der Poel enkel op een Canyon-fiets verzilveren, want de alleskunner ondertekende vorig jaar een contract van 10 (!) jaar met het fietsenmerk.
"Maar dat hoeft niet in de hoedanigheid van topsporter te zijn. Dat kan ook als ambassadeur", licht de Nederlander toe.
Vast staat wel dat Van der Poel zijn kunstjes op de fiets nog zeker 4 jaar zal etaleren bij Alpecin-Deceuninck. Wil hij dan nooit eens voor een andere broodheer rijden?
"Ik ben er zeker van dat ik bij Alpecin-Deceuninck naar waarde word betaald. Al klopt het dat ik op een ander misschien wat meer had kunnen verdienen."
"De mensen uit de ploeg zijn mijn vrienden en familie geworden. Ik heb bovendien veel te danken aan Christoph en Philip Roodhooft. Dat zijn zaken die ik meeneem naar contractbesprekingen."
Ik ga zeker niet tot mijn 40e blijven koersen.
Mathieu van der Poel
Van der Poel blaast deze maand 30 kaarsjes uit. Dat betekent dat hij dichter bij het einde dan bij het begin van zijn profcarrière staat.
"Ik ga zeker niet tot mijn 40e blijven koersen", klinkt Van der Poel stellig. "Ik vind het belangrijk om te stoppen op een hoogtepunt of op een punt waar je vrede mee kan nemen."
"Soms zie je dat renners te lang blijven koersen, wat dan een beetje afbreuk doet aan de erelijst die ze bij elkaar gefietst hebben."
Wat Van der Poel na zijn carrière zal doen, weet hij nog niet. "Maar ik zal me zeker niet vervelen. Ik heb nog een bucketlist"
Zo is er een weddenschap met Average Rob in zijn achterhoofd blijven plakken: "Ik zou bijvoorbeeld graag eens aan een Ironman meedoen. Sportief zal ik dus wel altijd blijven."
Van der Poel heeft zijn crosscampagne ingezet met een zegereeks.
Positiviteit
Tot slot moet er Van der Poel nog iets van het hart.
"Ik stoor me gigantisch aan de bekrompenheid van de mensen. Niet enkel in de sport, maar ook op andere vlakken", deelt hij zijn verzuchting. Dan gaat het voornamelijk op kritiek waarmee mensen elkaar bestoken.
"Ik vind dat er tegenwoordig nog zo weinig mag en daar heb ik het wel moeilijk mee. Mensen gunnen elkaar niet zo heel veel meer. Dat is jammer."
Dus sluit Van der Poel af met zijn wens voor de toekomst: "Hopelijk kunnen we dit jaar met z'n allen iets positiever zijn."
Bekijk het volledige gesprek met Mathieu van der Poel
Casten starten of stoppen
***
Mathieu van der Poel condivide i suoi obiettivi e ha un grande desiderio per il 2025: “Essere un po' più positivi insieme”.
Mathieu van der Poel vuole brillare anche nelle classiche nel 2025
SPORZA - domenica 5 gennaio 2025 10:35
Spuntarla è uno degli hobby di Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck). Anche nel nuovo anno, il ciclista polivalente ha in mente alcune caselle da spuntare. “Se potessi scegliere, vorrei diventare campione del mondo di mountain bike nel 2025”, afferma il 29enne olandese in un'ampia intervista.
Con 2 mondiali (su strada e su gravel) e 2 monumenti, il 2024 è stato un anno di grande successo per Mathieu van der Poel.
“Vincere in maglia iridata il Giro delle Fiandre e la Parigi-Roubaix è stato forse l'apice della mia carriera. È qualcosa di unico, dopotutto”, afferma con orgoglio.
Anche se van der Poel confessa di essere quasi crollato alla Ronde. “È stata un'edizione estremamente dura, soprattutto per le condizioni meteorologiche (pioggia battente) dell'ultima ora”, ha detto.
“Ho avuto le stesse sensazioni dei Mondiali di Harrogate 2019. I morsi della fame non erano così lontani. Quindi per me la gara non doveva durare ancora molto”.
"Stiamo valutando come ridurre il divario da Pogacar."
- Mathieu van der Poel
Nel 2025, Van der Poel punta ancora una volta al Giro delle Fiandre e alla Parigi-Roubaix.
Inoltre, con una quarta vittoria nella Vlaanderens Mooiste, “Matje” diventerebbe il solo detentore del record. Ma poi dovrà vedersela con un certo Tadej Pogacar.
“Sarà difficile batterlo, ma è una sfida che sono felice di accettare”, dice combattivo van der Poel.
“Stiamo pensando a come ridurre il gap da Pogacar. Perché sarà necessario per batterlo alla Ronde”.
“Forse si può fare con un allenamento leggermente diverso e più duro. Ecco perché, ad esempio, sto rinunciando al cross di Coppa del Mondo a Benidorm, perché una tappa nello stesso periodo mi farà migliorare in vista della primavera”.
Rapporto di amore-odio con il Tour
Van der Poel non ha ancora stilato un programma preciso per le classiche.
“Ma a differenza dell'anno scorso, probabilmente non continuerò fino alla Liegi-Bastogne-Liegi. Mi limiterò alla Parigi-Roubaix”.
Tuttavia, una “nuova” corsa potrebbe essere inserita nel puzzle della primavera con la Parigi-Nizza. “Le nuove corse creano nuovi stimoli ”, ha detto.
“Ecco perché la Parigi-Nizza potrebbe essere un'opzione al posto della Tirreno-Adriatico, che ho corso qualche volta”.
"Preferisco correre cinque gare in cui sono in lizza per vincere che 20 tappe in cui per metà del tempo non sono in lizza per la vittoria”.
- Mathieu van der Poel
Con il Tour, van der Poel ha sviluppato una sorta di rapporto di amore-odio nel corso degli anni. “È una corsa che non mi piace molto”, ha detto.
“A parte cercare di vincere le tappe e indossare la maglia gialla, non c'è molto da guadagnare per me al Tour”.
Ma per fortuna c'è qualcuno come Jasper Philipsen nella sua squadra del Tour. “Con Jasper al mio fianco, ho l'obiettivo di aiutarlo a ottenere il maggior numero possibile di vittorie di tappa. Mi piace e mi toglie pressione”.
Van der Poel ha già guidato Philipsen in numerose vittorie di tappa al Tour.
Campione del mondo di MTB
Van der Poel sta anche pensando di tornare al suo grande amore quest'anno: la mountain bike.
“Se potessi scegliere, quest'anno vorrei diventare campione del mondo di mountain bike. Non ci sono ancora riuscito e l'idea continua a frullarmi in testa”.
Anche il titolo olimpico di mountain bike è ancora un punto oscuro nella sua lista di onorificenze. “Ho ancora un'occasione per farlo: Los Angeles 2028”.
“Los Angeles sarà quasi sicuramente l'ultima edizione dei Giochi a cui parteciperò”, calcola van der Poel, che a quel punto avrà 33 anni.
“Sarebbe molto bello provare a finire a Los Angeles, magari con la mountain bike”.
A van der Poel piace vivere in sella alla sua mountain bike.
Fine carriera
Van der Poel può incassare i suoi successi su strada e in mountain bike solo su biciclette Canyon, visto che l'anno scorso ha firmato un contratto di 10 (!) anni con quel marchio.
“Ma questo non deve essere necessariamente in veste di atleta di punta. Può essere anche come ambassador”, ha spiegato l'olandese.
Quel che è certo è che van der Poel metterà in mostra le sue magie in bicicletta per almeno altri quattro anni con l'Alpecin-Deceuninck. Non vorrà mai correre per un altro patron?
“Sono sicuro che alla Alpecin-Deceuninck sono pagato in base al mio valore. Anche se è vero che avrei potuto guadagnare un po' di più altrove”.
“Le persone della squadra sono diventate i miei amici e la mia famiglia. Inoltre, devo molto a Christoph e Philip Roodhooft. Sono cose che porto con me nelle trattative contrattuali”.
"Sicuramente non continuerò a gareggiare fino a 40 anni”.
- Mathieu van der Poel
Van der Poel spegne 30 candeline questo mese. Ciò significa che è più vicino alla fine che all'inizio della sua carriera da professionista.
“Sicuramente non continuerò a correre fino a 40 anni”, dice van der Poel con decisione. “Penso sia importante fermarsi quando si raggiunge l'apice o un punto in cui ci si può considerare risolti”.
“A volte si vedono corridori che continuano a gareggiare troppo a lungo, il che sminuisce un po' il loro palmarès”.
Non sa ancora cosa farà dopo la sua carriera. “Ma di certo non mi annoierò. Ho ancora una lista di cose da fare”.
Una scommessa con Average Rob gli è rimasta impressa nella mente, per esempio: “Mi piacerebbe partecipare a un Ironman un giorno. Quindi sarò sempre un atleta”.
Van der Poel ha iniziato la sua campagna nel cross con una serie di vittorie.
Positività
Infine, van der Poel ha bisogno di togliersi un peso dallo stomaco.
“Mi infastidisce enormemente la ristrettezza di vedute della gente. Non solo nello sport, ma anche in altri settori”, dice sospirando. Poi, si sofferma soprattutto sulle critiche che la gente si bombarda a vicenda.
“Penso che al giorno d'oggi si conceda così poco e questo mi dà fastidio. Le persone non si concedono più così tanto. È un peccato”.
Van der Poel conclude quindi con un augurio per il futuro: “Speriamo di poter essere tutti un po' più positivi quest'anno”.
Commenti
Posta un commento