Zašto je (ova) Hrvatska za Italiju – velesila


Otkad Dalić vodi Hrvatsku, ona ima 14 pobjeda na SP-ima i EPima. Italija samo osam

24 Jun 2024 - Večernji list - Hrvatska

Požutjeli nogometni almanasi čuvaju zapis o prvoj međusobnoj utakmici nogometnih reprezentacija Hrvatske i Italije. Odigrana je 5. travnja 1942. godine, kada su se selekcije dviju fašističkih režima, talijanskoga i Nezavisne Države Hrvatske, sastale u kišnoj Genovi pred petnaest tisuća gledatelja. Slavila je Italija s 4:0.

Navodno je toga dana oluja nad gradom bila toliko jaka da je gostujuća momčad u drugom poluvremenu morala posuditi dresove lokalne Genoe, budući da im je garnitura u kojoj su počeli utakmicu bila natopljena vodom i neupotrebljiva.

Pobjeda u Genovi

Faktografija iz toga vremena otkriva kako su svih 11 igrača Hrvatske u toj utakmici činili nogometaši Građanskog, a izbornik im je bio Bogdan Cuvaj, dok se kao zanimljivost izdvaja podatak kako je Hrvatska tog 5. travnja 1942. godine prvi put nastupila protiv jednoga svjetskoga prvaka.

Italija je, naime, u finalu Svjetskog prvenstva 1938. godine u Parizu svladala Mađarsku s 4:2, a protiv Hrvatske su u spomenutoj utakmici 1942. u Genovi u dresovima Talijana nastupila četvorica nogometaša iz selekcije svjetskih prvaka: Alfredo Foni, Pietro Rava, Michele Andreolo i Amedeo Biavati, a predvodio ih je dvostruki izbornički svjetski prvak iz 1934. i 1938. godine, čuveni Vittorio Pozzo. Bio je vrhunski nogometni trener, ali i režimski čovjek, profašistički nastrojen. Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj tražio je od reprezentativaca Italije da za vrijeme intoniranja nacionalne himne drže desnicu u zraku...

Utakmica Italija – Hrvatska iz 1942. godine vodi se na brojnim web-portalima u ukupnoj statistici međusobnih susreta ovih reprezentacija kao jedina pobjeda azzurra nad Hrvatima. No, bolje zvuči – a nije ni činjenično netočno – kako Hrvatska od svoje samostalnosti u osam međusobnih susreta s Talijanima nikada nije bila poražena: ima tri pobjede i pet remija. Istina, posljednja pobjeda, 2:0 u Livornu, ona iz ljeta 2006. godine, dogodila se nad B-reprezentacijom Italije, s obzirom na to da su talijanski igrači koji su mjesec dana ranije u Berlinu osvojili svjetski naslov bili na poštedi. U toj je utakmici Luka Modrić postigao prvijenac za Hrvatsku.

A kakav je danas odnos snaga reprezentacija Hrvatske i Italije uoči sudara u Leipzigu? I tko je zapravo favorit? Kladionice kažu: 2.50 je koeficijent na pobjedu Italije, 3.30 na pobjedu Hrvatske, 3.40 na remi. To je očito na osnovu poretka u skupini i sveopćega dojma na terenu u prva dva nastupa na Euru.

Međutim, postoji naravno i šira slika odnosa Hrvatske i Italije, a on zapravo kaže kako je Hrvatska u mnogo elemenata u prednosti. Najprije: Hrvatska je u ovom trenutku devetoplasirana na Fifinoj ljestvici, Italija – deseta. Opet na osnovu rezultata.

Od 2018. godine, dakle otkad je Zlatko Dalić prvi put vodio Hrvatsku na velikom natjecanju, naša reprezentacija na njima ima 14, a Italija samo osam pobjeda – s tim da se nije plasirala na dva uzastopna svjetska prvenstva. Ako ubrojimo i nastupe u Ligi nacija od 2018. godine, Hrvatska opet ima više pobjeda od Italije, 21:17. Ovdje nije naodmet, dapače poželjno je naglasiti i ovo: Hrvatska ima 3,8 milijuna stanovnika, Italija gotovo 59 milijuna. Na HNS-ovoj stranici stoji kako u Hrvatskoj ima 106.191 registrirani igrač (u tu brojku ulaze i žene), dok posljednji dostupan podatak iz sezone 2018./2019. kaže kako je u Italiji tada bilo preko milijun registriranih nogometaša!
Izbornik Zlatko Dalić s novom, mladom uzdanicom Hrvatske Lukom Sučićem (glavna slika). Emotivno slavlje Andreja Kramarića i Ante Budimira (gore). Navijači će ponovno biti 12. igrač vatrenih (dolje)

Ukupno je Hrvatska u svojoj samostalnosti odigrala 54 utakmice na velikim natjecanjima: 30 na SPima i 24 na EP-ima. U istom je razdoblju Italija – četverostruki svjetski i dvostruki europski prvak – odigrala samo tri utakmice više.

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) uoči početka Europskog prvenstva u Njemačkoj napravio je procjenu vrijednosti najvažnijih nogometaša koji nastupaju u europskim klubovima, dakle i igrači s drugih kontinenata. Po njoj, najveću vrijednost ima Englez Jude Bellingham, čak 280 milijuna eura, a naš Joško Gvardiol je na 17. mjestu s vrijednošću od 115 milijuna eura, a najbolje plasirani Talijan koji je na Euru je Alessandro Bastoni iz Intera tek na 73. mjestu, s vrijednošću 74.9 milijuna eura!

Kapetan Intera – Hrvat

Pogledajmo nakratko i podatak iz netom odigrane Lige prvaka. U osam klubova koji su nastupili u četvrtfinalu mjesto je imao samo jedan jedini Talijan koji je na Euru: Gianluigi Donnarumma u PSG-u. A Hrvatska je pak imala trojicu: Joška Gvardiola i Matea Kovačića u Manchester Cityju i Luku Modrića u Real Madridu. U poretku za Zlatnu loptu France Footballa Luka Modrić zauzeo je deseto mjesto, Joško Gvardiol bio je 25., a jedini Talijan u poretku najboljih 30 bio je interovac Nicolò Barella na 27. mjestu.

I još nešto: posljednji talijanski predstavnik u finalu Lige prvaka bio je Inter, kada je u svibnju 2023. bio poražen od Manchester Cityja 0:1. Kapetan Intera u toj utakmici bio je – Hrvat! Marcelo Brozović.

I tako, Hrvatska doista u usporedbi s Italijom posljednjih godina izgleda kao nogometna velesila, što naravno na ishod utakmice u Leipzigu ne mora imati nikakvoga utjecaja. Tradicije i negativni omjeri postoje da bi se rušili, ali i da bi se stalno prigodno spominjali. Talijani će se tako i rado evocirati Genovu 1942., a Hrvati prkosno uzvraćati s Palermom, Ibarakijem, Livornom. Nadamo se i – Leipzigom.

Commenti

Post popolari in questo blog

Dalla periferia del continente al Grand Continent

Chi sono Augusto e Giorgio Perfetti, i fratelli nella Top 10 dei più ricchi d’Italia?

I 100 cattivi del calcio