Idemo do pobjede!


Danas odlučujuća bitka Hrvatska – Italija u Leipzigu. Otkad Dalić vodi Hrvatsku, imamo 14 pobjeda na SPima i EP-ima, Italija osam. Marinko Jurasić: Mi Hrvati stvarno nismo normalni, ni u pobjedi ni u porazu

Večernji list - Hrvatska Tomislav Dasović

Kako god završilo ovo iskušenje u Leipzigu za Hrvatsku, s tribina nakrcanim hrvatskim navijačima odzvanjat će: “Luuuuuka Mooooodrić!” I u slučaju scenarija koji nitko ne očekuje, naše prerane eliminacije s Eura, kapetan će opet, kao i prije godinu dana u Rotterdamu, dobiti istu poruku: “Luka, ostani!”

Luka Modrić protiv Talijana odigrat će već 178. utakmicu za Hrvatsku, odnosno 16. na europskim prvenstvima (2008., 2012., 2016., 2021., 2024.). Kada se uzmu u obzir kvalifikacijske utakmice i one na završnom turniru, Luka ima čak 61 nastup za Hrvatsku i u toj je kategoriji drugi u Europi. Više nastupa ima samo Cristiano Ronaldo, 71.

Međutim, Luka je na Euru 2024. napravio još jedan važan iskorak: sa 177 nastupa prestigao je slavnoga Talijana Gianluigija Buffona koji je za azzurre nastupio 176 puta, što znači kako je Luka sada trećeplasirani Europljanin po broju nastupa za reprezentaciju! Ispred su samo svjetski rekorder, 39-godišnji Portugalac Cristiano Ronaldo s 209, i Španjolac koji je u reprezentaciji već umirovljen, Sergio Ramos sa 180 nastupa. Dakle, Luki treba barem četvrtfinale Eura kako bi dostigao svoga španjolskoga prijatelja.

Na utakmicu s Talijanima ne treba gledati fatalistički. Pobjeda u njoj naravno u smislu prestiža donijela bi potvrdu visokoga rejtinga reprezentacije, a nije zanemariv ni financijski efekt: milijun eura za pobjedu te još milijun i pol za plasman u osminu finala. Eventualni neprolazak skupine bio bi naravno teško primljen, ali on niti bi umanjio vrijednost reprezentacije niti bi u strateškom smislu trebao poremetiti stvari. Cilj je već ostvaren plasmanom u Njemačku, a svaka naša utakmica bila je spektakl. Hrvatsku reprezentaciju na Euru je u prve dvije utakmice, u Berlinu i u Hamburgu, uživo gledalo čak 115.628 gledatelja.

Hrvatska je u dosadašnjih svojih šest Eura u trećoj utakmici bila poražena 1996. od Portugala, 2004. od Engleske i 2012. od Španjolske, dok je 2008., 2016. i 2021. ostvarila pobjede nad Poljskom, Španjolskom i Škotskom.

Commenti

Post popolari in questo blog

Dalla periferia del continente al Grand Continent

Chi sono Augusto e Giorgio Perfetti, i fratelli nella Top 10 dei più ricchi d’Italia?

I 100 cattivi del calcio