IGRAJTE I ZA KAPETANA!


Luka Modrić dao je reprezentaciji 19 godina života i nije zaslužio ovakav kraj, da posljednji Euro napusti pognute glave, bez pobjede. E, to nikako!

24 Jun 2024 - 24 Sata
Piše: HRVOJE TIRONI
IGRAJTE I ZA KAPETANA!

Hrvatska nogometna reprezentacija stigla je do još jednog velikog izazova, "vatreni" plasman u osminu finala Europskog prvenstva traže preko Italije. Dvostruki europski prvaci nisu baš idealan protivnik za "vađenje", ali Hrvatska vrijedi puno više od dosadašnjeg rezultata. I teško nam je i pomisliti da bi "vatreni" mogli Europsko prvenstvo napustiti bez ijedne pobjede. Luka Modrić sasvim sigurno igra svoje posljednje europsko prvenstvo, kapetan i lider reprezentacije zaslužio je ljepši kraj. Ne tjeramo ga u mirovinu, to ni u primisli ne prizivamo, ali je izvjesno kako mu je Njemačka posljednji nastup na najvećoj europskoj nogometnoj smotri. Moguće i uopće u reprezentativnom dresu.

I Luka je na svom oproštaju od europskih prvenstava zaslužio više. Mnogo više od ispadanja u skupini, od jednog ili dva (ako remiziramo s Italijom) boda u skupini. To nikako! Riječ je o jednom od najvećih veznjaka ovog stoljeća, igraču koji je 177 puta branio boje hrvatske nogometne reprezentacije, čovjeku koji je "vatrenima" dao 19 godina života.

Luka Modrić iza sebe ima pet nastupa na europskim prvenstvima, četiri puta je zaigrao i na svjetskim prvenstvima. I s njih nosi dvije medalje, rusko srebro i katarsku broncu. A na Euru mu se nikad nije poklopilo, Hrvatska još nikad nije ostvarila neki povijesni rezultat. A bilo je prilika. Od Austrije i Švicarske 2008., preko Francuske 2016., do Njemačke 2024. godine.

I baš zbog Luke, miljenika cijele nacije, "vatreni" večeras moraju povući još više. Istrčati metar više, uklizati jedanput više, dobiti skok više, istrpjeti duel više... Luka je to zaslužio. Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije u rujnu će napuniti 39 godina, više ni on ne može "vući kao nekad", sad trebaju potegnuti i drugi. Na njima je red, Luka se odavno dokazao. I vukao koliko treba.

Na završnici Lige nacija cijeli je stadion Luki pjevao Mišin hit "Poljubi zemlju", sve s ciljem da se najveći u povijesti hrvatskog sporta ne bi oprostio od nacionalnog dresa. Modrić je i dalje glavna faca među "vatrenima", njemu navijači i dalje rade koreografije, njemu se pri izlasku s terena klanja cijeli stadion. I ne bi bilo fer da Luka ovako završi svoju priču na europskim prvenstvima. Ovako u skupini.

I zato, “vatreni”, večeras “poginite”! Za Luku, za Hrvatsku, za navijače! I za sebe same. Luka će, uvjereni smo, opet vući koliko može, ali i njemu treba pomoć. Jedan gol, jedna obrana, jedan skok, jedan sprint... Svatko može pomoći na svoj način. I učiniti sve kako bi Luka zaslužio ljepši kraj. I od europskih prvenstava se oprostio u nokaut-fazi. Pa i finalu, zašto ne? Dečki, i dalje vjerujemo u vas... ■

Commenti

Post popolari in questo blog

Dalla periferia del continente al Grand Continent

Chi sono Augusto e Giorgio Perfetti, i fratelli nella Top 10 dei più ricchi d’Italia?

I 100 cattivi del calcio