Ak Slovan postúpi, bude to prehra pre moderný prístup k futbalu, tvrdí expert




Ak Slovan postúpi, bude to prehra pre moderný prístup k futbalu, tvrdí expert

Erik Farkaš • 21. aug 2024 o 06:30

Bude to stret dvoch svetov. Na jednej strane Slovan Bratislava, ktorý v roku 2024 nemá skautské a dátové oddelenie. Na druhej strane Midtjylland, ktorý v tomto smere patril medzi priekopníkov a ktorý má 30-členný realizačný tím vrátane trénerov na vhadzovania, spánok či experta na krívanie.

V roku 2024 to bez skautov a dát nejde

Čomu sa venuje expert na krívanie? „Je to chlapík, ktorý pozoruje hráča a z jeho pohybu spozná, či mu potenciálne nehrozí zranenie. Či sa nepreťažuje alebo niečo neskrýva. Vždy to odhalí,“ vysvetľoval pre iDnes český pravý obranca Adam Gabriel.

Odchovanec Sparty Praha prišiel do Midtjyllandu vlani v lete: „Až v Dánsku spoznávam, že futbal je veda, že o telo sa dá starať ešte oveľa lepšie. To, že nejako kopnem do lopty, je až tá posledná vec. Doteraz nepoznám mená všetkých členov realizačného tímu, je v ňom hádam tridsať ľudí. Tréner na štandardné situácie, na spánok, na stravovanie…“

V Midtjyllande nie je zanedbaný jediný detail. A ak áno, armáda odborníkov už na tom pracuje. Aj preto označujú klub ako „futbalové laboratórium“. Bude to dánskemu šampiónovi stačiť v konfrontácii so slovenským? Úvodný duel play off Ligy majstrov je na programe v stredu od 21.00 v Dánsku (vysiela Nova Sport 6 a Voyo).

„Ak Slovan postúpi, bude to veľké víťazstvo pre starú školu prístupu k futbalu a naopak. A samozrejme obrovské sklamanie pre Midtjylland, ktorý investoval veľa, aby sa dostal do ligovej fázy Ligy majstrov,“ vraví pre ŠPORT.sk dánsky expert Martin Schmidt, ktorý píše o Midtjyllande pre bold.dk.


Informácia, že Slovan od zemetrasenia vo vnútri klubu v septembri 2022 nemá skautské a dátové oddelenie, ho prekvapila: „Pre úspešný klub ako Slovan s pomerne veľkým objemom peňazí to pôsobí zvláštne. V Dánsku by to v roku 2024 v drvivej väčšine klubov nemohlo takto fungovať.“
Rozohrali Moneyball. Iní sa smiali, teraz kopírujú


Midtjylland je relatívne mladý klub, vznikol pred 25 rokmi zlúčením dvoch regionálnych rivalov. Sídli v 50-tisícovom meste Herning. „Už od založenia sa snažil ísť novými smermi. Začalo sa to náborom talentovaných hráčov z celého Dánska, čo bola vtedy novinka,“ spomína Schmidt.



Skutočná revolúcia sa podľa neho začala, keď klub v roku 2014 odkúpil anglický biznismen Matthew Benham, v súčasnosti majiteľ Brentfordu z Premier League. Benham založil spoločnosť Smartodds, ktorá na základe dát predpovedá futbalové výsledky a hľadá chyby v kurzových ponukách stávkových kancelárií.

Dátový systém založený na podobnom princípe aplikoval aj pri riadení Midtjyllandu. Namiesto subjektívnej a často nepresnej optiky skautov či manažérov začali hráčov analyzovať prostredníctvom dát. Projekt si vyslúžil prirovnania k úspešnému filmu Moneyball s Bradom Pittom.

Dáta využívajú najmä pri transferovej politike. U hráčov hľadajú nepomer medzi cenou a potenciálom či okamžitým prínosom. Takto dokážu za lacno získať perspektívnych hráčov, rozvinúť ich potenciál a predať s niekoľkonásobným ziskom.

Dáta využívajú aj na zlepšenie výkonnosti, kondície či spánkového režimu hráčov alebo dokonca na efektívnejšiu komunikáciu trénerov smerom k hráčom či médiám.

„Ľudia si z nich pred pár rokmi robili srandu, keď hovorili o xG (očakávané góly). Niektorí si ju robia dodnes. Ale väčšina klubov sa už tiež na to zameriava,“ vraví Schmidt.

Inovatívny prístup priniesol okamžitý výsledok, Midtjylland rok po zavedení zmien prvýkrát získal titul. Odvtedy pridal ďalšie tri, raz hral skupinu Ligy majstrov, trikrát skupinu Európskej ligy. To všetko za deväť rokov.


Kupujú za státisíce, predávajú za desiatky miliónov

Vlani v lete odkúpil klub Anders Holch Povlsen. Podľa Forbes je s odhadovanou hodnotou majetku 12,5 miliardy dolárov najbohatší Dán a 159. najbohatší človek na svete. Vlastní medzinárodný reťazec s oblečením Bestseller.

„V klube sa v podstate nič nezmenilo. Prečo by aj? Benham predstavil úplne nový spôsob, ako pristupovať k futbalu a prestupom. Zmenilo sa akurát to, že klub má teraz viac finančných prostriedkov na nákup hráčov,“ priblížil novinár.

Dokonalou ukážkou práce Midtjyllandu je trebárs útočník Alexander Sorloth. Do klubu prišiel za 450-tisíc eur z Groningenu a po roku a pol odišiel za 16 miliónov do Crystal Palace. Jens Cajuste prišiel zo Švédska za 170-tisíc, do Francúzska odišiel za 10 miliónov.

Gustava Isaksena zas získali ešte ako chlapca do akadémie a potom ho predali za 12 miliónov do Lazia Rím. Podobných príkladov je veľa. Slovan môže momentálne o takýchto transferoch iba snívať.



V Midtjyllande si želali Slovan

Midtjylland podľa novinára operuje s o niečo menším ročným rozpočtom ako Slovan (25 mil. - 22 mil.). Najlepší hráči v oboch kluboch zarábajú mesačne podobné sumy okolo 70-tisíc. Rozdiel je v hodnote kádrov, dánsky je podľa Transfermarktu takmer trojnásobne drahší (58,65 mil. - 21,35 mil.)

Midtjylland v lete investoval do posíl 12 miliónov eur, Slovan podľa dostupných informácií len okolo dvoch. Dánsky klub bežne platí za hráčov 5 miliónov, pre Slovan je také niečo momentálne tiež len utópiou.

Kým najúspešnejší slovenský klub skončil podľa FinStatu v posledných dvoch rokoch zakaždým v strate okolo 6,5 milióna, Midtjylland mal predvlani rekordný zisk 15 miliónov.



Dánsky majster je podľa Schmidta aj na základe vyššie uvedených faktorov favorit na postup: „Vidím to 60 na 40. Väčšina si myslí, že Ferencváros bol väčšou výzvou ako Slovan.

V Midtjyllande rešpektujú Slovan, ale so žrebom boli naozaj spokojní, všetci v Dánsku hovoria o najprijateľnejšom súperovi. Trebárs Kodaň mala vlani veľké problémy poraziť Spartu Praha, takže Slovan bol tým, čo si všetci želali.“

****

CHAMPIONS LEAGUE

Se lo Slovan avanza, sarà una sconfitta per l'approccio moderno al calcio, dice l'esperto

Erik Farkas - 21. agosto 2024 alle 06:30

Sarà uno scontro tra due mondi. 
Da una parte lo Slovan Bratislava, che nel 2024 ancora non ha un dipartimento di scouting e dati. 
Dall'altra il Midtjylland, che è stato uno dei pionieri in questo senso e che dispone di un team di implementazione di 30 persone, compresi gli allenatori per le rimesse laterali, il sonno o un esperto di zoppia.

Nel 2024, non si può fare a meno di scout e dati

Cosa fa un esperto di zoppia? “È uno che osserva un giocatore e può capire dal suo movimento se è potenzialmente a rischio di infortunio. Se sta facendo uno sforzo eccessivo o se nasconde qualcosa. Lo individua sempre”, ha spiegato a iDnes il loro terzino destro ceco Adam Gabriel.

L'ex giocatore dello Sparta Praga è arrivato al Midtjylland la scorsa estate: “Solo in Danimarca ho imparato che il calcio è una scienza, che puoi prenderti cura del tuo corpo molto meglio. Il fatto di come io possa in qualche modo calciare il pallone è l'ultima cosa. Non conosco ancora i nomi di tutti i membri del team di gestione, probabilmente ci sono trenta persone. Un allenatore per le situazioni standard, per dormire, per mangiare...”.

Neanche il minimo dettaglio viene trascurato, al Midtjylland. E se c'è, un esercito di esperti ci sta già lavorando. Ecco perché si parla del club come di un “laboratorio calcistico”. Sarà sufficiente ai campioni di Danimarca per battere quelli di Slovacchia? La partita inaugurale degli spareggi di Champions League è in programma mercoledì alle 21.00 in Danimarca (trasmissione su Nova Sport 6 e Voyo).

“Se lo Slovan dovesse qualificarsi, sarebbe una grande vittoria per l'approccio al calcio della vecchia scuola e viceversa. E naturalmente una grande delusione per il Midtjylland, che ha investito molto per arrivare alla fase a girone unico della Champions League”, dice a ŠPORT.sk l'esperto danese Martin Schmidt, che scrive del Midtjylland per bold.dk.

L'informazione che lo Slovan non ha un dipartimento di scouting e di dati dal terremoto che ha colpito il club nel settembre 2022 lo ha sorpreso: “Per un club di successo come lo Slovan, con un budget relativamente grande, sembra strano. In Danimarca, nel 2024, la stragrande maggioranza dei club non potrebbe operare in questo modo”.

Hanno giocato a Moneyball. Altri hanno riso, ora copiano

Il Midtjylland è un club relativamente giovane, nato 25 anni fa dalla fusione di due rivali regionali. Ha sede a Herning, una città di 50.000 abitanti. “Fin dalla sua fondazione ha cercato di andare in nuove direzioni. Ha iniziato reclutando giocatori di talento da tutta la Danimarca, una novità per l'epoca”, ricorda Schmidt.

Secondo lui, la vera rivoluzione è iniziata quando il club è stato rilevato nel 2014 dall'uomo d'affari inglese Matthew Benham, ora proprietario del Brentford, squadra di Premier League. Benham ha fondato Smartodds, un'azienda che utilizza i dati per prevedere i risultati calcistici e trovare le falle nelle quote offerte dai bookmaker.

Un sistema di dati basato su un principio simile è stato applicato alla gestione del Midtjylland. Invece delle valutazioni soggettive e spesso imprecise fatte dagli scout o dai manager, si è iniziato ad analizzare i giocatori attraverso i dati. Il progetto si è meritato paragoni con il film di successo Moneyball con Brad Pitt.

In particolare, utilizzano i dati nella politica dei trasferimenti. Cercano una disparità tra il prezzo e i benefici potenziali o immediati dei giocatori. In questo modo, sono in grado di acquisire giocatori promettenti a basso costo, di sviluppare il loro potenziale e di venderli a un prezzo più volte superiore.

Utilizzano anche i dati per migliorare le prestazioni, la forma fisica o i modelli di sonno dei giocatori o anche per rendere più efficace la comunicazione degli allenatori ai giocatori o ai media.

Qualche anno fa la gente li prendeva in giro quando parlavano di xG (expected goals). Alcuni lo fanno ancora oggi. Ma la maggior parte dei club si è concentrata anche su questo”, dice Schmidt.

L'approccio innovativo ha prodotto un risultato immediato, con il Midtjylland che ha vinto il titolo per la prima volta un anno dopo l'introduzione dei cambiamenti. Da allora, ne ha aggiunti altri tre, una volta giocando un gruppo di Champions League, tre volte la fase a gironi di Europa League. Il tutto in nove anni.

Lo Slovan vuole tentare il miracolo. Il rivale danese ha un'arma speciale che usa spesso.
Comprano per centinaia di migliaia, vendono per decine di milioni

La scorsa estate Anders Holch Povlsen ha acquistato il club. Con un patrimonio stimato di 12,5 miliardi di dollari, è il danese più ricco e la 159esima persona più ricca del mondo, secondo la rivista specializzata Forbes. È proprietario della catena internazionale di abbigliamento Bestseller.

“In pratica nulla è cambiato nel club. E perché dovrebbe esserlo? Benham ha introdotto un modo completamente nuovo di affrontare il calcio e i trasferimenti. L'unica cosa che è cambiata è che ora il club ha più fondi per acquistare i giocatori”, ha aggiunto il giornalista.

Un esempio perfetto del lavoro del Midtjylland è l'attaccante Alexander Sorloth. Arrivato al club per 450 mila euro dal Groningen, dopo un anno e mezzo è passato al Crystal Palace per 16 milioni. Jens Cajuste è arrivato dalla Svezia per 170 mila euro ed è partito per la Francia per 10 milioni.

Gustav Isaksen è stato acquistato da ragazzo in accademia e poi venduto per 12 milioni alla Lazio. Ci sono molti esempi simili. Al momento lo Slovan può solo sognarsi trasferimenti del genere.

Weiss ha cambiato lo Slovan: non è una passeggiata. Ora dobbiamo rafforzarci
A Midtjylland "volevano" lo Slovan

Secondo il giornalista, il Midtjylland opera con un budget annuale leggermente inferiore a quello dello Slovan (25 milioni - 22 milioni). I migliori giocatori di entrambi i club guadagnano cifre simili, circa 70 mila euro il mese. La differenza sta nel valore delle rose, quella dei club danese è quasi tre volte più costosa (58,65 milioni - 21,35 milioni) secondo Transfermarkt.

Il Midtjylland ha investito 12 milioni di euro in rinforzi in estate, lo Slovan, secondo le informazioni disponibili, solo circa due. Il club danese normalmente paga 5 milioni per i giocatori, per lo Slovan una cosa del genere è solo un'utopia al momento.

Mentre il club slovacco di maggior successo ha finito per perdere ogni volta circa 6,5 milioni negli ultimi due anni, secondo FinStat, il Midtjylland ha avuto un profitto record di 15 milioni l'anno precedente.

Secondo Schmidt, il campione danese è anche il favorito per la qualificazione in base ai fattori sopra citati. Molti pensavano che il Ferencváros fosse una sfida più grande dello Slovan.

Al Midtjylland rispettano lo Slovan, ma erano davvero contenti del sorteggio, tutti in Danimarca parlano dell'avversario più "accettabile". L'anno scorso il Copenaghen ha avuto molte difficoltà a battere lo Sparta Praga, quindi lo Slovan era quello che tutti volevano”.

Commenti

Post popolari in questo blog

Dalla periferia del continente al Grand Continent

Chi sono Augusto e Giorgio Perfetti, i fratelli nella Top 10 dei più ricchi d’Italia?

I 100 cattivi del calcio