Mavrični Pogačar se je vpisal v zgodovino ("Arcobaleno" Pogačar ha fatto la storia)


Slovenskemu asu sta na odru za zmagovalce družbo delala srebrni Avstralec 
Ben O'Connor in bronasti Nizozemec Mathieu van der Poel.

(L'asso sloveno è stato raggiunto sul podio dei vincitori dall'australiano Ben O'Connor, 
vincitore dell'argento, e dall'olandese Mathieu van der Poel, vincitore del bronzo.)

Zürich 2024 Najboljši kolesar na svetu v Švici uprizoril še eno zgodovinsko mojstrovino
Tadej Pogačar je tekmece šokiral z napadom štiri kroge pred koncem.

Slovenska reprezentanca mu je odlično pripravila nepričakovano akcijo.
S trojno krono se je pridružil Eddyju Merckxu in Stephenu Rocheu.

30 Sep 2024 - Delo (Slovenia)
Miha Hočevar

Svetovni prvak Tadej Pogačar je ob slovitih Mercxu in Rochu edini, ki je v eni sezoni zmagal na Giru, Touru in SP

Če ste ob neštetih zmagah, ki jih je na največjih dirkah dosegel Tadej Pogačar, mislili, da ste videli že vse, kar zmore, ste se zmotili. Enako velja za njegove tekmece na svetovnem prvenstvu v Zürichu, ki jih je 26-letnik s Klanca pri Komendi presenetil z napadom 101 kilometer pred ciljem. Veliki Pogi se je odpeljal naproti prvi slovenski mavrični majici med profesionalci.

Pogačar z neverjetno akcijo, ki so mu jo omogočili vsi reprezentančni kolegi v Švici, Primož Roglič, Jan Tratnik, Luka Mezgec, Matevž Govekar, Domen Novak, Jaka Primožič in Matic Žumer, ni na novo pisal le slovenske športne in kolesarske zgodovine, temveč tudi svetovno.

Mavrično opravo, ki jo bo nosil vsaj eno leto in jo prihodnjo sezono branil na SP v Ruandi, je dodal rožnati majici z Gira in rumeni s Toura. Te tri lovorike sta pred njim v isti sezoni doslej osvojila le še dva kolesarja, leta 1974 Eddy Merckx, ki za zdaj še velja za največjega kolesarja vseh časov, in leta 1987 nekdanji velikan irskega kolesarstva Stephen Roche.

K Pogačarjevi veličini prispeva tudi slog, v katerem si je letos prikolesaril že 23 zmag. Na Giru in Touru je dobil po šest etap, tokrat je zmagal s prvim napadom več kot 100 kilometrov pred koncem in z 51-kilometrsko samostojno vožnjo do cilja. Kolesarski svet takšne prevlade ni videl že pol stoletja in Pogačar je na dobri poti do tega, da bo njegova sezona 2024, ki jo bo v mavrični majici nadaljeval 5. oktobra na dirki po Emiliji, najboljša v zgodovini tega športa.

***

30 Sep 2024
Delo (Slovenia)
Miha Hočevar, poročevalec iz Züricha

Pogačarjev 101 kilometer do mavrične slave
Zürich 2024 - Najboljši kolesar na svetu v Švici uprizoril še eno zgodovinsko mojstrovino

Tadej Pogačar je tekmece šokiral z napadom štiri kroge pred koncem.
Slovenska reprezentanca mu je odlično pripravila nepričakovano akcijo.
S trojno krono se je pridružil Eddyju Merckxu in Stephenu Rocheu.

Cestna dirka profesionalcev na 97. svetovnem prvenstvu v Zürichu se bo v zgodovino zapisala kot ena od najbolj spektakularnih v sodobni zgodovini in tudi kot prva, ki je Sloveniji prinesla najbolj cenjeno mavrično majico. Za vse to ima največje zasluge Tadej Pogačar, ki je, če so pri kom še obstajali, razblinil zadnje dvome o tem, kdo je najboljši kolesar na Zemlji.

Tudi 26-letni as s Klanca pri Komendi je samo človek, čeprav komentatorji z vsega sveta trdijo, da so njegove predstave vesoljske. In tudi ta, ki mu je prinesla prvi naslov svetovnega prvaka sodi v to kategorijo. Začela se je, kot sam pravi, z neumno potezo, končala pa z zmagoslavjem, ob katerem so mu priklonili vsi tekmeci.

Pogi je na peklensko zahtevni 273,9 km dolgi dirki napadel 101 kilometer do cilja. Tako tekmeci na cesti kot strokovni komentatorji so ostali odrtih ust, ko je – za tem, ko je Primož Roglič na vzponu na Zürichbergstrasse zanj navil tempo – na vso moč pospešil skoraj štiri kroge pred koncem. Kot običajno nihče ni mogel slediti njegovemu skoku, s katerim se je želel priključiti skupini 16 ubežnikov poldrugo minuto pred glavnino.

Med njimi je bil tudi Jan Tratnik, slovita »idrijska lokomotiva«, ki je počakala na svojega kapetana in ga popeljala v ospredje dirke. Vse drugo je zgodovina. Pogačar je nekaj časa za seboj vlekel še svojega moštvenega kolega iz ekipe UAE, Rusa s francoskim potnim listom Pavla Sivakova, nato pa dobrih 51 km sam kolesaril mavrični majici naproti. Njegova prednost nikoli ni bila astronomska, v zadnjem krogu je padla na dobre pol minute, a je bilo to dovolj, da je Pogačar slavil eno od svojih najbolj blestečih zmag doslej, čeprav je bila to že njegova 23. letošnja in 86. v karieri.

Svetovno prvenstvo je le svetovno prvenstvo, na izjemno zahtevni preizkušnji se je pomeril z vso smetano poklicnega kolesarstva in jo prepričljivo premagal. Za njim se je vnel srdit boj za preostali kolajni, ki sta ju osvojila Avstralec Ben O'Connor in Nizozemec Mathieu van der Poel. »Odločil sem se za neumno potezo, mislil sem, da je bil napad tako daleč od cilja strel v koleno, vendar je na koncu ta poteza delovala, zato zdaj ni več tako neumna. Pred seboj sem imel Tratnika, ki me je počakal, kar me je zelo motiviralo. Ko sem videl, da imam 40 sekund prednosti, sem ocenil, da so moje možnosti dobre, saj zadaj ni bilo več ekip, ki bi složno vlekle. Vseeno je bilo nekaj skrbi, ker ne veš, kdaj se ti bo ugasnil motor. Na srečo se ni in to je bil neverjeten dan, v katerem sem izkusil vsa mogoča čustva,« je o poti do zlata spregovoril Pogačar, ki ga vloga prvega favorita nikakor ni iztirila.

Zbudila ga je Urška

Ni mu kratila spanca, prej nasprotno, zaročenka Urška Žigart ga je morala na veliki dan zbuditi, da ne bi bil pozen na štart. Na ekipni avtobus je prišel zadnji, v cilj dirke prvi. »Morali smo vstati zgodaj, to mi ne ustreza, imel sem nastavljene tri budilke, prvo sem izklopil in spal naprej, vendar me je nato Urška zbudila, vse je bilo v redu,« je Pogi povedal o morda edinem zapletu, ki bi mu tokrat lahko preprečil naslov svetovnega prvaka, za katerega se je zahvalil vsem reprezentančnim kolegom, ki jih je vodil selektor Uroš Murn.

»Ekipa je bila fantastična, vsak kolesar v ekipi je opravil popolno delo. Izjemno sem vesel, da sem ob teh fantih, za to zlato so na cesti pustili srce, dušo in noge. To smo dosegli skupaj, na žalost samo enkrat na leto dirkamo za reprezentanco. Imamo izjemno skupino, v kateri vlada odlično ozračje, užitek je bilo dirkati, vesel sem in ponosen na vse naše kolesarje in celotno reprezentanco,« je o malodane brezhibni slovenski predstavi povedal Pogačar, ki je julija postal sedmi kolesar v zgodovini, ki je v istem letu dobil Giro in Tour, zdaj je tretji, ki je temu dodal še zmago na SP in osvojil trojno kolesarsko krono.

Pred njim sta jo nosila le Eddy Merckx leta 1974 in Stephen Roche leta 1987. »Kot otrok nisem mogel niti sanjati o tem, temveč, o tem, da bom kdaj na štartu Toura ali SP. V zadnjih letih, ko sem lovil predvsem zmage na Touru in dirki po Flandriji, je bilo SP v ozadju, šele letos sem si ga zadal kot cilj. Trasa in leto sta bila tokrat prava, vse sem dal od sebe in to je več kot uresničitev sanj. Komaj čakam na naslednjo dirko, da bom lahko štartal v tej majici,« je še povedal Pogačar, ki ga bomo v novi opravi bržčas prvič videli prihodnji konec tedna na dirki po Emiliji. možnosti za zmago, brez


***


"Arcobaleno" Pogačar ha fatto la storia

Zurigo 2024 - Il miglior ciclista del mondo ha messo in scena in Svizzera un altro capolavoro storico

Tadej Pogačar ha scioccato i suoi rivali con un attacco a quattro giri dalla fine.
La nazionale slovena ha preparato perfettamente per lui un'azione inaspettata.
E ha eguagliato Eddy Merckx e Stephen Roche con la tripla corona.

Il campione del mondo Tadej Pogačar, insieme ai famosi Merckx e Roche, è l'unico ad aver vinto Giro, Tour e Mondiale in una stagione.

Se, con le innumerevoli vittorie ottenute da Tadej Pogačar nelle gare più importanti, pensavate di aver già visto tutto quello che poteva fare, vi eravate sbagliati. Lo stesso vale per i suoi rivali ai Mondiali di Zurigo, che il 26enne di Klanac, vicino Komenda, ha sorpreso con un attacco a 101 chilometri dal traguardo. Il grande Pogi ha corso verso la prima maglia iridata slovena tra i professionisti.

Pogačar, con un'azione incredibile resa possibile da tutti i suoi compagni della nazionale slovena, Primož Roglič, Jan Tratnik, Luka Mezgec, Matevž Govekar, Domen Novak, Jaka Primožič e Matic Žumer, non solo ha riscritto la storia dello sport e del ciclismo sloveno, ma anche a livello mondiale.

Alla maglia iridata, che indosserà per almeno un anno e che difenderà nel Mondiale in Ruanda della prossima stagione, ha aggiunto quella rosa del Giro e quella gialla del Tour. Solo altri due corridori prima di lui hanno conquistato questi tre allori nella stessa stagione, nel 1974 Eddy Merckx, che ancora oggi è considerato il più forte ciclista di tutti i tempi, e nel 1987 l'ex gigante del ciclismo irlandese Stephen Roche.

Alla sua grandezza contribuisce anche lo stile di Pogačar, che quest'anno ha già ottenuto 23 vittorie. Ha vinto sei tappe al Giro e al Tour, e stavolta con il suo primo attacco a più di 100 chilometri dalla fine e una corsa in solitaria di 51 chilometri fino al traguardo. Era mezzo secolo che il mondo del ciclismo non vedeva un simile dominio e Pogačar è sulla buona strada per chiudere la sua stagione 2024, che proseguirà in maglia iridata il 5 ottobre al Giro dell'Emilia, la migliore annata nella storia di questo sport.

***

30 settembre 2024
Delo (Slovenia)
Miha Hočevar, inviato a Zurigo

Pogačar, 101 chilometri verso la gloria dell'arcobaleno
Zurigo 2024 - Il miglior ciclista del mondo ha messo in scena un altro capolavoro storico in Svizzera

Tadej Pogačar ha scioccato i suoi rivali con un attacco a quattro giri dalla fine.
La nazionale slovena ha preparato perfettamente per lui un'azione inaspettata.
Si è unito a Eddy Merckx e Stephen Roche con la tripla corona.

La corsa su strada professionistica del 97° Campionato del mondo a Zurigo passerà alla storia come una delle più spettacolari della storia moderna e anche come la prima a portare in Slovenia la maglia iridata più apprezzata. Il merito maggiore di tutto questo va a Tadej Pogačar che, se qualcuno ne avesse ancora, ha fugato gli ultimi dubbi su chi sia il miglior ciclista della Terra.

Anche il 26enne asso del Klanac pri Komenda è umano, anche se commentatori di tutto il mondo sostengono che le sue prestazioni siano aliene. E a questa categoria appartiene anche quello che gli è valso il suo primo titolo iridato. Tutto è iniziato, come dice lui, con una mossa stupida e si è concluso con un trionfo, davanti al quale tutti i suoi rivali si sono inchinati.

Pogi ha attaccato per 101 chilometri fino al traguardo nella corsa infernalmente impegnativa di 273,9 km. Sia i rivali in strada che gli esperti commentatori sono rimasti senza parole quando, dopo che Primož Roglič gli aveva stabilito il ritmo sulla salita verso la Zürichbergstrasse, ha accelerato a tutta velocità a quasi quattro giri dalla fine. Come al solito nessuno è riuscito a seguire il suo salto, con il quale voleva unirsi al gruppo dei 16 fuggitivi un minuto e mezzo prima del grosso.

Tra loro c'era Jan Tratnik, la famosa "locomotiva di Idrija", che ha aspettato il suo capitano e lo ha portato in testa alla corsa. Tutto il resto è storia. Per qualche tempo Pogačar ha trascinato con sé il suo compagno di squadra degli Emirati Arabi Uniti, Pavle Sivakov, russo con passaporto francese, e poi ha pedalato da solo per oltre 51 km verso la maglia iridata. Il suo vantaggio non è mai stato astronomico, nell'ultimo giro è sceso a mezzo minuto buono, ma è bastato a Pogačar per festeggiare una delle sue vittorie più brillanti finora, anche se era già la 23esima quest'anno e l'86esima in carriera .

Il Campionato del Mondo è solo il Campionato del Mondo, ha gareggiato contro tutta la crema del ciclismo professionistico in una prova estremamente impegnativa e li ha sconfitti in modo convincente. Dietro di lui è scoppiata una feroce battaglia per le restanti medaglie, vinte dall'australiano Ben O'Connor e dall'olandese Mathieu van der Poel. “Ho fatto una mossa stupida, pensavo che attaccare così lontano dal bersaglio fosse un tiro istintivo, ma alla fine la mossa ha funzionato, quindi ora non è più così stupida. Avevo davanti a me Tratnik che mi aspettava e questo mi ha motivato tantissimo. Quando ho visto che avevo 40 secondi di vantaggio, ho valutato che le mie possibilità erano buone poiché non c'erano più squadre dietro di me che tiravano all'unisono. Tuttavia, c'era qualche preoccupazione perché non sai quando il tuo motore morirà. Per fortuna questo non è successo ed è stata una giornata incredibile nella quale ho provato tutte le emozioni possibili", ha detto Pogačar, che non si è lasciato sviare in alcun modo dal ruolo di primo favorito.

L'ha svegliato Urška 

Lei non lo ha privato del sonno, anzi, il grande giorno ha dovuto svegliarlo la sua fidanzata Urška Žigart, affinché non arrivasse in ritardo alla partenza. È stato l'ultimo a salire sul pullman della squadra, il primo al traguardo della gara. "Ci siamo dovuti alzare presto, questo non mi va bene, avevo messo tre sveglie, ho spento la prima e ho continuato a dormire, ma poi Urška mi ha svegliato, tutto andava bene", ha detto Pogi forse a proposito del L'unica complicazione che avrebbe questa volta potrebbe impedirgli il titolo di campione del mondo, per il quale ha ringraziato tutti i colleghi della Nazionale, guidati dal selezionatore Uroš Murn.

“La squadra è stata fantastica, ogni pilota del team ha fatto un lavoro perfetto. Sono estremamente felice di essere con questi ragazzi, hanno lasciato il cuore, l'anima e le gambe sulla strada per questo oro. Ci siamo riusciti insieme, purtroppo corriamo per la nazionale solo una volta all’anno. Abbiamo un gruppo eccezionale in cui c'è un'ottima atmosfera, è stato un piacere correre, sono felice e orgoglioso di tutti i nostri ciclisti e dell'intera squadra nazionale", ha detto Pogačar, che a luglio è diventato il settimo ciclista della storia ad essere allo stesso modo ha vinto il Giro e il Tour l'anno scorso, ora è il terzo, che ha aggiunto una vittoria al Mondiale e ha vinto la tripla corona ciclistica.

Prima di lui lo indossavano solo Eddy Merckx nel 1974 e Stephen Roche nel 1987. Negli ultimi anni, quando inseguivo principalmente le vittorie al Giro e al Giro delle Fiandre, il Mondiale era in secondo piano, solo quest’anno me lo sono posto come obiettivo. Il percorso e l'anno questa volta erano giusti, ho dato il massimo e questo è più di un sogno diventato realtà. Non vedo l'ora che arrivi la prossima gara per poter iniziare con questa maglia," ha detto Pogačar, che sarà visto per la prima volta nella sua nuova velocità il prossimo fine settimana alla gara in Emilia. possibilità di vincere, nessuna

Commenti

Post popolari in questo blog

Dalla periferia del continente al Grand Continent

Chi sono Augusto e Giorgio Perfetti, i fratelli nella Top 10 dei più ricchi d’Italia?

I 100 cattivi del calcio