Remco Evenepoel is op eeuwenoude wielerwet gebotst


De koers te lang? Zijn traingsopbouw te kort? Remco Evenepoel (59ste) zoekt naar de reden achter zijn ontnuchterende terugslag in Luik-Bastenaken-Luik

“Iedereen heeft een hele winter kunnen trainen, 
ik maar anderhalve maand .” 
   - Remco Evenepoel

28 Apr 2025 - De Standaard
Maxime Caeyman

In plaats van een beklijvend duel als climax van de Ardenneklassiekers kregen we in Luik-Bastenaken-Luik de saaiste van de vier Ardennenkoersen te zien. Toen Evenepoel pas rond positie vijftig La Redoute opdraaide, had hij in z’n hoofd de hoop op een derde zege in La Doyenne al opgegeven. Een comeback zoals in de Amstel Gold Race zat er niet meer in. “De positionering richting La Redoute is er ook eentje op de kracht en ik voelde dat het beste er toen al af was. Al op de Côte de Desnié (de beklimming voor La Redoute, red.) voelden de benen zwaar aan”, was Evenepoel duidelijk. “En als je niet 100 procent bent, neem je minder risico’s in het positioneren”, vulde ploegleider Klaas Lodewyck aan.© belgaRemco Evenepoel kwam als 59ste binnen in Luik.

Dat Evenepoel bij het opdraaien ook niet omringd was door ploegmaats en zelf moest opschuiven, wilde Evenepoel noch Lodewyck als excuus inroepen. “Als Remco de benen had, zou hij dat wel op z’n eentje hebben opgelost. En Mauri (Vansevenant, red.), Max (Schachmann, red.) en Ilan (Van Wilder, red.) zaten nog in de groep. De benen waren er gewoon niet bij Remco.” Een eerlijke analyse van de ploegleider die ook Evenepoel zelf beaamde. “De ploeg heeft heel goed werk geleverd”, knikte hij na de koers.

Evenepoel schoof op La Redoute zelf nog wel op en kwam nadien nog in de grote groep achtervolgers terecht, maar hij had toen via de radio al laten weten dat de ploeg niet meer op hem moest rekenen. Even later op de Roche aux Faucons stond Evenepoel zelfs stil. Letterlijk. “Hij was gelost en had niet meer de nood om vol in beeld te worden gebracht. Hij wilde even alleen zijn”, zo kwam Lodewyck met een verklaring. Het besef dat hij op z’n limieten was gebotst, kwam duidelijk hard aan bij de tweevoudige winnaar.

Robot

Een halfuurtje na de aankomst was de eerste ontgoocheling bij Evenepoel doorgespoeld en wilde iedereen uiteraard weten: waar kwam deze mindere dag plots vandaan? De afgelopen anderhalve week leek alles op wieltjes te lopen. Vrijdag op de persconferentie vertelde de dubbele olympische kampioen nog dat het elke dag beter en beter ging. “Een verklaring? Ik ben nog maar twee maanden bezig, hé. Dan gaat het op en af. Ik heb van in het begin gezegd dat jullie niet alles van mij moeten verwachten. Ik ben geen robot. Iedereen heeft een hele winter kunnen trainen, ik heb maar anderhalve maand echt serieus kunnen trainen. En iedereen weet dat je in het wielrennen van tegenwoordig heel lang moet trainen om in topvorm te geraken.”

Lodewyck: “Remco heeft een korte, intensieve voorbereiding gehad om klaar te geraken voor deze wedstrijden en dan weet je dat er terugslag kan komen. Alleen hadden we niet verwacht dat die er hier in Luik zou komen. Het komt onverwacht, want de laatste signalen waren goed. Akkoord, ook de Waalse Pijl was minder, maar dan dachten we nog dat hij bevangen was door de kou. Nu waren de weersomstandigheden wel goed en ook de wedstrijd verliep prima voor ons. Dan is de conclusie dat Remco de benen miste.”

Te lang

Evenepoel zelf weet zijn afwezigheid in de finale vooral aan de lengte van de wedstrijd. “Dit is een hele lange koers en dat zijn dingen die je in de winter moet onderhouden. Ik voelde me in eerste instantie nog wel goed, maar na vijf uur koers begonnen de benen toch zwaar aan te voelen. Dat is normaal met maar anderhalve maand training. Het is duidelijk dat ik nog niet de basis heb om koersen van zes uur te doen.”

Nochtans, een week geleden haalde hij Pogacar nog terug in de Amstel Gold Race, een koers die 255 kilometer en bijna zes uur lang was? “Ja, maar dat was nog maar m’n tweede wedstrijd en de finale hier in Luik is veel zwaarder. Het is nu wel duidelijk dat hoe zwaarder de finale is, hoe moeilijker ik het heb. Als het echt hard gaat, kan ik nog niet over de limiet gaan. En dat ligt puur aan het gebrek aan training.”

Die trainingsachterstand wil Evenepoel alvast zo snel mogelijk inhalen. De olympische kampioen staat dinsdag alweer aan de start van z’n volgende wedstrijd. Zes dagen koersen in de Ronde van Roeen mandië moeten hem naar een hoger niveau stuwen. De kopman van Soudal Quick-Step is iemand die het op training niet altijd makkelijk heeft om heel diep te gaan en daarom koersen nodig heeft om die laatste procentjes te vinden. “Er zijn een paar zware ritten waarin ik mezelf ga pushen om nog beter te worden. Daarna neem ik een kleine week rust en dan is het in één rechte lijn richting de Tour de France.” En ook daar zal hij moeten afrekenen met Pogacar. In Luik kregen we geen beklijvend duel. Een herkansing in juli dan maar?

1. Tadej Pogacar (Slo/UAE Team Emirates XRG) 252 km in 6u00:09 (gem.: 41.983 km/u); 
2. Giulio Ciccone (Ita) 1:03; 
3. Ben Healy (Ier); 
4. Simone Velasco (Ita) 1:10; 5. Thibau Nys (Bel); 6. Andrea Bagioli (Ita); 7. Daniel Martinez (Col); 8. Axel Laurance (Fra); 9. Thomas Pidcock (GBr); 10. Neilson Powless (VSt).

Commenti

Post popolari in questo blog

Dalla periferia del continente al Grand Continent

Chi sono Augusto e Giorgio Perfetti, i fratelli nella Top 10 dei più ricchi d’Italia?

I 100 cattivi del calcio